Κύριοι και κυρίες,
επιτρέψτε μου στο πρώτο ήμισυ του κειμένου μου να σας παρουσιάσω τα δεδομένα που χαρακτηρίζουν τον Δήμο μας ως «μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη» και στο δεύτερο τα οράματα και τις υποσχέσεις των τοπικών αρχόντων που ερμηνεύουν και «υποστηρίζουν» τα παραπάνω δεδομένα.
Μία μικρή παρατήρηση ως το πρώτο ήμισυ: εάν εκπλαγείτε λίγο με την παρουσίαση των δεδομένων του Δήμου μας, κάνετε λίγο υπομονή, ακόμη και αν ο Δήμος που περιγράφω φαίνεται να μην είναι ο δικός μας. Έχετε, όμως, υπόψη σας –και αυτό είναι το σημαντικό- ότι τα οράματα και οι υποσχέσεις, τα οποία θα σας παρουσιάσω, ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.
Τα δεδομένα του Δήμου μας
Ο δήμος μας, ανατρέποντας το παλιό κατεστημένο, παρουσιάζει χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης πόλης που προσφέρει ποιοτική διαβίωση στους κατοίκους της και στους επισκέπτες της , προσελκύει πάλι τουρίστες, σέβεται και υπηρετεί τους πολίτες και είναι σύμμαχος στις ανάγκες των πολιτών και του τόπου.
Είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα επιτεύγματα μπόρεσε και τα πέτυχε η καινούρια διοίκηση επειδή γνώριζε καλά τα παρελθόντα προβλήματα του Δήμου και των πολιτών του, επειδή ήθελε να τα λύσει λόγω της μεγάλης της αγάπης για τον τόπο και, φυσικά, επειδή είχε την απαραίτητη γνώση, εμπειρία και πολιτική βούληση.
Σ’ αυτά τα πλαίσια και με βάση την προσωπική καθημερινή μας εμπειρία η σημερινή ανακατασκευασμένη και «αναβαθμισμένη» εικόνα του Δήμου παρουσιάζει ανά τομείς τα εξής διαμαντένια τοπία:
- Οδικό δίκτυο: Το οδικό μας δίκτυο είναι ένας σύγχρονος οδικός άξονας που αποτελείται από σύγχρονους ευρωπαϊκούς δρόμους και που παραδόθηκε στους πολίτες του Δήμου αντικαθιστώντας ένα άκρως απαρχαιωμένο και επικίνδυνο δρόμο (Εικ. 1). Έτσι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες χαίρονται να οδηγούν τα οχήματά τους σε δρόμους που πληρούν τους κανόνες ασφάλειας, που μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα, που έχουν ηλεκτροφωτισμό και χώρους στάθμευσης, που δεν πλημμυρίζουν σε κάθε νεροποντή και, γενικά , σε δρόμους που συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιοτικής τους ζωής και της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Στην ίδια ευχάριστη θέση βρίσκονται και οι πεζοί οι οποίοι μπορούν και εξυπηρετούν τις ανάγκες τους με ευκολία και άνεση χρησιμοποιώντας τα πεζοδρόμια «στολίδια» του Δήμου μας. Και όλα αυτά τα κατόρθωσαν τα δυνατά στελέχη της διοίκησης με την εκμετάλλευση προγραμμάτων χρηματοδότησης τα οποία και αξιοποίησαν έγκαιρα και με σωστό τρόπο χωρίς να χάσουν ούτε ένα Ευρώ.
-Αποχετευτικό δίκτυο: Η καινούρια διοίκηση δικαιολογημένα είναι ικανοποιημένη γιατί ολοκληρώθηκε, επιτέλους, το αποχετευτικό δίκτυο και το δίκτυο όμβριων υδάτων (Εικ.2). Έτσι οι κάτοικοι δε σκέφτονται πλέον την οικονομική επιβάρυνση από το άδειασμα των βόθρων, αλλά και δεν δυσανασχετούν από δυσάρεστες μυρουδιές που αναδυόταν από αυτούς και από τα φρεάτια. Αντιθέτως, απολαμβάνουν στην κυριολεξία τις ανθρώπινες ανάγκες τους και οσμίζονται θάλασσα και βουνό.
Εικ.2
- Σύστημα ύδρευσης: Για ένα άλλο πράγμα που είμαστε περήφανοι ως κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού είναι ότι απολαμβάνουμε το πόσιμο νερό μας που ως δημόσιο αγαθό μάς παρέχεται άφθονο, φτηνό και καθαρό (Εικ.3). Ο Δήμος μας είναι ένας από τους λίγους δήμους που εφαρμόζοντας άριστα την κοινωνική πολιτική δεν εφάρμοσε αυξήσεις στα τιμολόγια της ύδρευσης και περιορισμούς στην κατανάλωσή του και, επιπλέον, διατήρησε την «καθαρότητα και την διαύγεια» του νερού σε επίπεδα άριστα με τη βοήθεια συχνών εργαστηριακών ελέγχων. Έτσι, δεν βλέπεις κατοίκους φορτωμένους με εμφιαλωμένα νερά, τα οποία σε σχετικό γκάλοπ που έγινε στα σούπερ μάρκετ παρουσιάζουν σημαντική μείωση στις πωλήσεις τους.
Εικ.3
-Το Δημοτικό συμβούλιο ως θεσμός: Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι συνεδριάσεις τού τωρινού Δημοτικού Συμβουλίου θα μπορούσαν, εύστοχα, να παρομοιαστούν με επιστημονικά συμβούλια ή κέντρα δημιουργικού προβληματισμού και να θεωρηθούν ως άξιες εφαρμογές και εδραιώσεις του θεσμού αυτού (Εικ.4). Και αυτό γιατί τα στελέχη του είναι ενημερωμένα ολόπλευρα, σέβεται το ένα το άλλο, ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς εντάσεις και ύβρεις, κανείς δεν τρώει ή δεν κοιμάται την ώρα του συμβουλίου και γενικά, όλοι και όλες έχουν ως ομαδικό στόχο, εκτός από το καλό του τόπου, την παραγωγή και παρουσίαση πολιτικού πολιτισμού. Σ’ αυτό το πνεύμα αξιοποιούνται και όλα τα τοπικά συμβούλια τα οποία θέτουν πολλές φορές την πολιτική ατζέντα του Δημοτικού συμβουλίου, δημιουργώντας έτσι μια ισόρροπη ανάπτυξη των Δημοτικών διαμερισμάτων και όχι ένα αίσθημα έχθρας και μίσους μεταξύ τους. Ως παράδειγμα, αξίζει να αναφέρουμε την επιτυχία του τοπικού συμβουλίου των Νέων Επιβατών το οποίο κατάφερε να κατασκευάσει, επιτέλους, δεύτερο Δημοτικό σχολείο, Λύκειο το οποίο εδρεύει στην Περαία, παιδικό σταθμό και το γήπεδο του ΠΑΟΝΕ.
Εικ.4
-Οικονομικοί πόροι: Είναι και πάλι γνωστό ότι τον Δήμο μας τον ζηλεύουν για την οικονομική του ευρωστία (εικ.5) πολλοί άλλοι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα επιδιώκουν την συνένωση τους με εμάς. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο αλλά οφείλεται στην επιστημονική μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο Δήμος ως προς τη διαχείριση και την αξιοποίηση των υπαρχουσών οικονομικών δυνατοτήτων του. Η επιστημονικότητα αυτή οφείλεται στον υπάρχοντα στρατηγικό σχεδιασμό, στην κανονική είσπραξη των εσόδων, στη μη λήψη δανείων, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και με λίγα λόγια, στην εξυγίανση των οικονομικών.
Εικ.5
-Παιδεία- Αθλητισμός-Πολιτισμός: Ο Δήμος μας είχε θέσει ως ύψιστο στόχο την παιδεία και κατ’ επέκταση τη στήριξη της νεολαίας και τον πέτυχε. Έχουμε τα καλύτερα σχολεία ως προς τα κτίρια και τις υποδομές τους, έχουμε δικά μας λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών, έχουμε Κέντρα Δημιουργικής απασχόλησης για το απόγευμα και Συμβούλιο Νεολαίας το οποίο είναι υπερκομματικό και οι δράσεις του είναι τόσες πολλές που θεωρούμε ότι κακώς λέγεται για τους νέους/ες πως δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και για το μέλλον τους . Όσον αφορά στον αθλητισμό και στον πολιτισμό έχουμε δικό μας αθλητικό κέντρο (ΚΑΠΠΑ) με κολυμβητήριο το οποίο χρησιμοποιούμε ως κάτοικοι του Δήμου ισάξια και δωρεάν. Στόλισμα του Δήμου και όχι καρναβάλι αποτελεί το Πολιτιστικό μας κέντρο το οποίο μας παρέχει τη Δημοτική βιβλιοθήκη, το Δημοτικό Θέατρο και χώρους στους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουν θετικά τον χρόνο τους, νέοι, ηλικιωμένοι και παιδιά (Εικ.6).
Εικ.6
Θα μπορούσα να αναφέρω και να παρουσιάσω και άλλα στοιχεία τομέων, όπως της κοινωνικής πολιτικής, της υγείας και του τουρισμού, που συνηγορούν στην παραπάνω ονειρεμένη εικόνα του Δήμου μας. Το θεωρώ, όμως, περιττό να σας κουράζω με πράγματα τα οποία ούτως ή άλλως είναι μια πραγματικότητα την οποία ζούμε καθημερινά. Για παράδειγμα θεωρώ αυτονόητο ότι το κέντρο υγείας μας, το δημόσιο νοσοκομείο μας, οι ακτές και παραλίες μας είναι κλάσης ανώτερα θαύματα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Οράματα και υποσχέσεις
Όσα ανέφερα προηγουμένως- τα οποία βεβαίως σας είναι γνωστά- προφανώς δεν έχουν παρουσιαστεί κατά τυχαίο τρόπο. Αντίθετα, γνωρίζουμε πολύ καλά σχεδόν όλοι και όλες οι ενημερωμένοι πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού ότι έχουν μία σοβαρή βάση η οποία σχετίζεται με τα δημοσιοποιημένα και καταγεγραμμένα οράματα και τις υποσχέσεις της καινούριας διοίκησης η οποία διακήρυττε προεκλογικά ότι: «Θα ανατρέψουμε το σημερινό κατεστημένο…Το όραμά μας για τον Δήμο Θερμαϊκού είναι να γίνει μια σύγχρονη πόλη…Για να πετύχουμε αυτό το όραμα βάζουμε βραχυπρόθεσμο στόχο την ανάπτυξη των βασικών υποδομών, δηλαδή του οδικού δικτύου, των χώρων στάθμευσης, του αποχετευτικού συστήματος…» (Από τη συνέντευξη του Γ. Αλεξανδρή στην εφημερίδα «Θερμαϊκός, Σεπτέμβριος 2006).
Σ’ αυτό το πλαίσιο τα περισσότερα φυλλάδια των υποψηφίων του συνδυασμού «Δήμος για όλους» σας υπενθυμίζω ότι αναφερόταν στην αναμφισβήτητη αγάπη προς τον τόπο τους η οποία τους οδήγησε στην ενασχόληση τους με την τοπική πολιτική και υποσχόταν ότι: «Πάμε μπροστά… Δεσμεύομαι να ενεργώ πάντα με κριτήριο το καλό αυτού του τόπου και την επίλυση των προβλημάτων σας…Δεσμεύομαι να διεκδικώ όλα όσα σας αξίζουν , όλα όσα έχετε ανάγκη» (Προεκλ. Φυλ. Θ. Ασθενίδη), «..θα φροντίσουμε να χτίσουμε τις γέφυρες ανάμεσα σε εσάς και στο δήμο ώστε η δύναμή μας να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά» (Προεκλ. Φυλ. Ε. Καριώτη), «Πρώτη προτεραιότητα η αποχέτευση-Ασφαλτοστρώνουμε και τον τελευταίο χωματόδρομο- Ούτε ένας δρόμος με λακκούβες-Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για πυροσβεστικό σταθμό και ΕΚΑΒ- Το δημαρχείο θα λειτουργεί 24 ώρες- Ανέγερση πολιτιστικού κέντρου, ανοιχτού θεάτρου, δημοτικής βιβλιοθήκης- Άμεση ανάγκη η ανέγερση 1ου και 2ου Λυκείου, 2ου Δημοτικού στους Νέους Επιβάτες και 5ου Δημοτικού στην Περαία» (προεκλ. Φυλ. Τ. Μάγγος & Ε.Ψαραδέλλης).
Επιπλέον, έχω στα χέρια μου το «Κάλεσμα των Επιβατιανών Υποψηφίων Δημοτικών & Τοπικών Συμβούλων του παραπάνω Συνδυασμού στο οποίο αφού καταγγέλλεται η «Υποβάθμιση του χωριού μας τα τελευταία 8 χρόνια από τον απερχόμενο Δήμαρχο Α. Ματζάρη» αναφέρεται: «Γιατί μπορούμε καλύτερα - Γιατί δικαιούμαστε καλύτερη μεταχείριση - Γιατί Γνωρίζουμε τα προβλήματα και θα Δώσουμε λύσεις».
Συμπερασματικά, επέλεξα το μέσο αντιστροφής των δεδομένων της πραγματικότητας με παράλληλη διατήρηση των πραγματικών οραμάτων και υποσχέσεων της καινούριας διοίκησης για να αποκαλύψω ένα σημαντικό γεγονός: στο θέμα στο οποίο αναφέρομαι, η μετατροπή των οραμάτων και των υποσχέσεων σε πραγματικότητα φαντάζει απλή και λογική. Στην πραγματικότητα, όμως, τα οράματα έχουν να κάνουν, ως επί το πλείστον, με το ποιόν, δηλαδή με το σύνολο των ιδιοτήτων και των ποιοτικών γνωρισμάτων που χαρακτηρίζουν ή αξιολογούν τους οραματιζόμενους ανθρώπους, καθώς και με τους στόχους και σκοπούς αυτών. Για παράδειγμα, όραμα είχε ο Χίτλερ, όραμα είχε ο Μπους, όραμα είχε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όραμα είχε και ο Χριστός. Η ιδεολογία όμως του καθενός απ’ αυτούς διέφερε ριζικά ως προς τις αντιλήψεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους.
Καλό καλοκαίρι,
και προσοχή στα οράματα που μας παρουσιάζονται. Γιατί η αλήθεια είναι ότι και για αυτά ισχύει ό,τι και για ολόκληρη την κοινωνία: «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς».
ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ Ιωάννης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου