Προωθήστε αυτό το μήνυμα με όσους επικοινωνείτε με email ζητώντας τους να εγγραφούν συνδρομητές στο http://newsletter.pasok.gr .
Χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν θα κατακτήσουμε την διαφάνεια
«Η πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής θα έπρεπε - και το έχω ξαναπεί - να εγκρίνεται από 120 βουλευτές. Έτσι ώστε να αποτελεί δικαίωμα της αντιπολίτευσης και να μην έχουμε το φαινόμενο, ο ελεγχόμενος, δηλαδή η εξουσία, η εκάστοτε κυβέρνηση, να μπορεί να αρνηθεί τον έλεγχο, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Το λέω, αν θέλετε, και με αυτοκριτική διάθεση. Είναι κι αυτή μία ουσιώδης και απολύτως αναγκαία θεσμική μεταρρύθμιση, αν πραγματικά θέλουμε τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, αν πραγματικά θέλουμε να σώσουμε την τιμή της πολιτικής.»
Διακύβευμα, η ποιότητα της δημοκρατίας
«Σήμερα, το διακύβευμα είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας. Εκεί εστιάζεται το τεράστιο έλλειμμα, ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σύγχυση δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας. Εμπλοκή των Μέσων Ενημέρωσης στους μηχανισμούς εξουσίας. Χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης από επιχειρηματικά ή άλλα αδιαφανή συμφέροντα. Γκρίζες ζώνες, που θολώνουν την καθαρή διάκριση των εξουσιών, ένα τοπίο με αδιαφανείς διαύλους παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική.
Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες και τους καλώ σε επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση, για να εγγυηθούμε τη λειτουργία της Δημοκρατίας, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.»
Η πρόταση μας για το σκάνδαλο SIEMENS εντάσσεται στην δέσμευση μας για διαφάνεια
«Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που θα ερευνήσει το σκάνδαλο SIEMENS, δεν είναι μία μεμονωμένη πρόταση, δεν είναι μία πρόταση στενού μικροκομματικού συμφέροντος, εντάσσεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών που έχω και έχουμε αναλάβει. Στόχος μας, η υπεράσπιση της διαφάνειας, η πάταξη της διαφθοράς και η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που ζει ο τόπος. Είμαστε αποφασισμένοι, να πάρουμε από κοινού πρωτοβουλίες, για να εξαλειφθεί η αίσθηση που έχουν οι πολίτες ότι, στο πολιτικό σύστημα, βασιλεύει η συναλλαγή και η συνενοχή.»
Τι ζητάμε
«Ζητάμε την Εξεταστική Επιτροπή, για να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι πράγματι υπεύθυνοι και ποιοι όχι. Δεν μπορεί συλλήβδην ούτε μια χώρα, ούτε ένα πολιτικό σύστημα, ούτε μία παράταξη να διασύρεται, μέσα από την συντήρηση της αδιαφάνειας. Εκτός αν αυτό επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία. Εκτός, αν θέλει να κρατά υπό ομηρία ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, να εκβιάζεται ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος. Ίσως εσείς να το έχετε συνηθίσει. Εμείς όχι, δεν το δεχόμαστε. Εμείς, αναμετριόμαστε με τις ανάγκες της χώρας μας. Αυτά μας δεσμεύουν και τίποτα άλλο.»
Τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για την υπόθεση Siemens
«Πρώτον, να στραφεί νομικά ταυτόχρονα εναντίον της γερμανικής μητρικής εταιρείας SIEMENS και εναντίον του Ελληνικού παραρτήματος, διεκδικώντας αστικές αποζημιώσεις.
Δεύτερον, να κινήσει άμεσα όλες εκείνες τις νομικές διαδικασίες, ώστε οι φυσικοί αυτουργοί, Έλληνες και αλλοδαποί, να συλληφθούν και να δώσουν λόγο στην Ελληνική δικαιοσύνη.
Τρίτον, μπορούσε να διαμηνύσει στη SIEMENS, ότι η συνδρομή της στη διαλεύκανση των σκανδάλων θα σταθμιστεί θετικά, εφόσον είναι ουσιαστική, από την Ελληνική Πολιτεία, αλλιώς θα σταθμιστεί αρνητικά, δηλαδή, θα έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά και τις προμήθειες που παίρνει το Ελληνικό κράτος από αυτή την εταιρεία.»
Τι έκανε
«Αντί να κάνει αυτά τα απλά, κωλυσιεργεί εδώ και αρκετούς μήνες, μέχρι να απαντήσει στο αίτημα της γερμανικής δικαιοσύνης για δικαστική συνδρομή στη διερεύνηση του σκανδάλου. Δεν ζήτησε δικαστική ή άλλου είδους διακρατική συνδρομή από τις αμερικανικές αρχές, που πρώτες απεκάλυψαν το σκάνδαλο.
Συνέχισε να αφήνει την SIEMENS ασύδοτη, να νέμεται τις κρατικές προμήθειες. Διατήρησε στη θέση του τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, ο οποίος, από το καλοκαίρι του 2007, διώκεται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, για χαριστική σύμβαση με την εταιρεία SIEMENS.
Παρακολουθεί απαθής την δικαστική διερεύνηση, να κινείται με τους πιο αργούς ρυθμούς, αφού μάλλον, ακόμα και σήμερα, δεν έχει κάνει το αυτονόητο, δεν έχει ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ενεχόμενων στη διακίνηση του μαύρου χρήματος Ελλήνων υπηκόων.»
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη ως πλυντήριο για τις αμαρτίες της
«Σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις των σκανδάλων, έχουμε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, γεγονός που έχει συγκλονίσει, και αυτό, την κοινή γνώμη. Μια Δικαιοσύνη, που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μονίμως, ως πλυντήριο για τις πολλές της αμαρτίες. Κατά σατανική σύμπτωση, σε όλες τις υποθέσεις μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, που επίσης, κατά σύμπτωση, είχαν όλες κυβερνητική ανάμειξη της Νέας Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη δεν κατέληξε πουθενά ή, μάλλον, κατέληξε στο απόλυτο σκοτάδι.
Εμείς, το τονίζω, δεν θα επιτρέψουμε, θα δώσουμε αγώνα για τη μη κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης, για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερα, για να μην ταυτιστούν οι άμεμπτοι και καλοί δικαστές, με ενέργειες της κυβέρνησης που εκθέτουν την ανεξαρτησία τους.»
Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή για την υπόθεση Siemens, 12-02-2008
εγγραφές / διαγραφές στο : http://newsletter.pasok.gr/?page_id=4
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου