Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Μια σημαντική «λεπτομέρεια»

Αντιγράφω από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Μπορεί να εκληφθεί και ως λεπτομέρεια, ωστόσο μόνο τέτοια δεν είναι. Στο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου, που δημοσιοποίησε χθες η Φάνη Πετραλιά, υπάρχει μία διάταξη που σηματοδοτεί ολόκληρη την κυβερνητική λογική και είναι ενδεικτική των συνολικών προθέσεων και της φιλοσοφίας της. Τι προβλέπει η διάταξη αυτή ; Πως για να έχει ένας εργαζόμενος ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα πρέπει ν' αποδείξει ότι έχει απασχοληθεί τουλάχιστον 100 ημέρες τον χρόνο (από 50 ημέρες που είναι σήμερα). Διαφορετικά ο οικοδόμος, ο βιομηχανικός εργάτης, ο εποχικά απασχολούμενος, η γενιά της μερικής απασχόλησης και της μερικής αμοιβής δεν θα έχουν τα αυτονόητα σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα, δεν θα έχουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δεν θ' ασχοληθούμε με τις υπόλοιπες διατάξεις του Ασφαλιστικού· σε διπλανές σελίδες καταγράφεται με επάρκεια ο αντι-ασφαλιστικός χαρακτήρας του. Εχει σημασία η «λεπτομέρεια» αυτή και γι' αυτό θα σταθούμε. Σε μια κοινωνία όπου πολλοί εργοδότες αρνούνται την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων τους, σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η μαύρη εργασία και η εκμετάλλευση κυριαρχεί λόγω της ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, το κράτος ουσιαστικά καταργεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ενας άνθρωπος που δεν θα καταφέρει να βρει τουλάχιστον 100 μεροκόματα τον χρόνο -και δεν είναι λίγοι αυτοί- δεν θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί έναν γιατρό ή να πάρει ένα φάρμακο χωρίς να πληρώσει! Ας το σκεφτούμε λίγο: πρόκειται για μια ακραία διάταξη που μπορεί μεν να διαπνέει την κυβερνητική διάθεση, την οποία ωστόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει...


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ pantelak@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου