Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Συγχαρητήρια στον ... ΑΝΘΡΩΠΟ



Αντιγράφω από ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Ημερομηνία: 22/1/2009 - Σελίδα: 3
Τίτλος: Στην κόλαση της Γάζας


«Μετά από δύο μέρες και τρεις νύχτες, μέσα σε θαλάμους με ακρωτηριασμένους ανθρώπους και παιδιά πλημμυρισμένα στα αίματα, και ενώ οι βόμβες έπεφταν βροχή από πάνω μας, το πρωί της τρίτης μέρας, βγήκα έξω. Αναψα τσιγάρο, είδα επάνω τον ήλιο και κάτω τις πορτοκαλιές, τις λεμονιές και τις ντομάτες να κρέμονται κόκκινες πάνω στα φυτά τους. Μου φάνηκε ότι έβλεπα τον Παράδεισο...».

Με αυτές τις λίγες φράσεις μας περιέγραψε χτες ο Γιώργος Κίρκος όχι μόνο όσα είδε, αλλά και όσα ένιωσε τις περίπου 60 ώρες που πέρασε μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Τον βρήκαμε στο δρόμο της επιστροφής, λίγο πριν ανέβει στο τρένο για Θεσσαλονίκη, και παρ' όλη την ψυχραιμία που φέρνει πάντα η απόσταση από τα γεγονότα, ο τρόπος που τα παραθέτει και οι εκτιμήσεις του για την επόμενη μέρα των ισραηλινών επιθέσεων συγκλονίζουν. Καταρχήν παραδέχεται ότι φοβήθηκε για τη ζωή του. «Τι να πω; Nα το παίξω παλικαράς; Αφού οι Ισραηλινοί έριχναν τις βόμβες συνεχώς. Η εκεχειρία άρχιζε στις δύο το πρωί και δεν χάρισαν ούτε ένα δευτερόλεπτο στους Παλαιστίνιους. Το βράδυ εκείνο εκτός από τα αεροπλάνα, ακούγαμε και... ερπύστριες. Οταν μας είπαν να κατεβούμε στο υπόγειο του νοσοκομείου, φοβήθηκα. Ελεγα στον εαυτό μου τι ήθελα κι ήρθα εδώ πέρα. Κάνεις τέτοιες σκέψεις, αυτές τις ώρες... Τα F-16 σφύριζαν συνέχεια πάνω από το νοσοκομείο και μια βόμβα έσκασε στο διπλανό κτίριο του Ερυθρού Σταυρού. Μετά τις επτά, επτάμισι το απόγευμα ήταν αδύνατον να κυκλοφορήσεις έξω. Δεν προλάβαινες να πας τρία βήματα και είχαν ρίξει βόμβα. Αρκεί να σε θεωρούσαν... "ύποπτη κίνηση"».

Ως γιατρός

Ολα ξεκίνησαν για τον κ. Κίρκο πριν από περίπου δέκα μέρες όταν αποφάσισε να μετάσχει στην ελληνική αποστολή που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια του Συνδέσμου Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας προς τον παλαιστινιακό λαό. Στα σύνορα της αιγυπτιακής και της παλαιστινιακής πλευράς της Ράφας, οι αιγυπτιακές αρχές δεν επέτρεψαν στα υπόλοιπα 25 μέλη, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μ. Τιμοσίδης, και του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης, να περάσουν στο θέατρο των επιχειρήσεων. Ο κ. Κίρκος όμως και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας, Ναντίρ αμ Πτάντλα, επικαλέστηκαν την ιατρική τους ιδιότητα και τα κατάφεραν. Τους μετέφεραν στο νοσοκομείο της πόλης Χαν Γιουνίς, που απέχει είκοσι μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Γάζας. «Μας έβαλαν στο λεωφορείο και πήραμε το δρόμο. Σε ένα αυτοκίνητο που ήταν πιο μπροστά από εμάς έπεσε μια βόμβα και σκοτώθηκαν επιτόπου οι δύο επιβάτες. Ο οδηγός μας έκανε ήρεμα όπισθεν και πήγε από άλλο δρόμο. Παρακάτω είδαμε δύο άψυχα κορμιά πάνω σε μια μηχανή», λέει.

Στοιβαγμένοι

Εντύπωση του έκανε ότι το νοσοκομείο ήταν αρκετά οργανωμένο. Εχει ακόμη και μονάδα εντατικής θεραπείας με επτά κρεβάτια. «Στην κόλαση πάντως που επικρατούσε δεν επαρκούσαν. Εγώ, λόγω ειδικότητας πήγα στην ορθοπεδική κλινική και ο Ναντίρ στην παιδιατρική». Τον ρωτήσαμε για τις συνθήκες στο νοσοκομείο. «Σ' ένα θάλαμο δέκα επί πέντε είχαμε στοιβαγμένους τριάντα ασθενείς και παιδιά, πολλά τραυματισμένα παιδιά. Τα παιδιά δεν κοιμόνταν ποτέ. Κι εγώ όταν φύγαμε, ήμουν το πολύ με έξι ώρες ύπνο. Πού να κοιμηθείς...».

Οσο για φάρμακα και υλικά, λέει ότι τους τα έδιναν με το σταγονόμετρο. «Στις πληγές βάζαμε ένα αντισηπτικό, από πάνω μια απλή γάζα και το τυλίγαμε με ένα διπλό επίδεσμο που τον σκίζαμε στην άκρη για να τον δέσουμε. Απλά πράγματα δηλαδή».

Τώρα που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα πλέον μακριά, θεωρεί δεδομένο ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα σταματήσει εδώ. «Ας μη γελιόμαστε. Η Λωρίδα της Γάζας είναι σαν μια κονσέρβα με ένα πρόχειρο καπάκι. Οι Παλαιστίνιοι μας έλεγαν ότι τις μέρες που σκοτώθηκαν 1.500 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 5.000, γεννήθηκαν 3.500 παιδιά! Αν δεν επέμβει ο ΟΗΕ, η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος, τίποτα δεν θα τελειώσει».

Ο Γ. Κίρκος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, για τρία μερόνυχτα βρέθηκε δίπλα σε παιδιά με ακρωτηριασμένα χέρια και πόδια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου